"İlk Regl" hikayelerimiz

İlk reglimiz; kadınlığa ilk adımımız... Geriye dönüp o günü hatırlamaya çalıştığımızda hafızalarımızda neler canlanıyor? O günü nasıl yaşamıştık? Neler hissetmiştik? İlk kiminle paylaşmıştık? Doğurgan olasınız diye bir ritüel olarak sizin de elleriniz una bulandı mı?

Zaman geçtikçe bu durum hayatımızın bir parçası haline geldi, ona kendi aramızda isimler taktık, onunla başetmeyi öğrendik ama günlük yaşamımıza olan etkisi hep devam etti. Bir taraftan karın ağrıları, depresif haller, gizlice ped değiştirme durumları, yazın herkes denizdeyken kumsala mahkum kalma ve bu durumu etrafa anlatmak için uydurmak zorunda kaldığımız mazeretler... Diğer taraftan kadın olmanın gururu, yenilenme hissi ve doğurganlığımızın işareti... Hepimizin bazı yönleriyle benzer, bazı yönleriyle ise tamamen farklı hikayeleri var. Ya sizin hikayeniz?

36 yorum:

Adsız dedi ki...

ablamdan dolayı başıma nasıl birşey geleceğinin az çok farkındaydım, aslında ne annem ne de ablam birşey anlatmıştı. sadece çok ağladığımı hatırlıyorum. okuldaki arkadaşlarımdan erken olmuştum sanırım buna üzülüyordum. aklımda bir sahne kalmış: okulun bahçesi.. arkadaşlarım ip atlıyor.. bense üzerime uzunca bir üst giymişim duvara yapışık bir şekilde onları izliyorum.. henüz büyümeye hiç hazır değildim, ya da keşke birileri beni önceden hazırlasaydı... (30, üniversite, istanbul)

Adsız dedi ki...

Ne zaman regl oldum sorusunun cevabi bana ve anneanneme gore değişiyor. Ben geç oldum derken anneanem erken oldugum iddiasında. Ama en net hatırladığım, tokat ve un.... Küçük bir tokat once; şok etkisini almak içinmiş. Ardından eller una bulanır; bereket icin. Bir de gögüsler kap kapama olayi var. Bu da gögüs büyüklüğünü belirler. Benden soylemesi...
İlk bir iki seferinde galiba pamuk falan kullanmıştım.COk net hatırlamiyorum, ama sanki altina poşet koymustum pamukların, iç çamaşırıma geçemesin diye. Hışırdar, mışırdar ama en azından kuru tutar diye.
Sonrasında da sorun bakkal Metin Abi'den orkid alma sorunu vardı. Nasıl soylemek lazım acaba? Zaten o da her seferinde gazeteye sarıp veriyor. Bu iş çok gizli halledilmeli galiba.
Diğer bir sorun da o dönem gayet kalın olan ve sızdıran pedler... "Beli oluyor mu?", "Arkamda birşey var mı?" Gercekten en popüler sorulardı sanırım kadınlar arasında.
33,Yüksek Lisans, İstanbul

Adsız dedi ki...

Babam o aksam evde değildi, biz de annemle TVde yayınlanacak Cesme Festivalini seyretmeye alt komsuya gidecektik.Onun da eşi evde değildi oooo super babasiz kiz kiza kadın kadına bir gece...Ustelik Hayat Ağacı dizisinde oynayan muhtesem sarışın "SAM" geliyordu festivale. Annem sen onden git dedi, o bulaşıkları yıkıyacaktı. Kosa kosa gittim.. Gittim gitmesine de koltuga oturdugum anda bir sey oldu. Temmuzdu, sicakti, ben de 12 yasindaydim ve altıma kacirmamistim. Misafirlikte tuvalete gidilmezdi ya, eve kostum..Kostum, tuvalete girdim, onu gordum ve ANNNNNNNEEEEEEE!.Geldi, bakti ve tokadı basti."Anne gercekten ben bir sey yapmadim" diye ağlamaya başladim, annem bana sarilirken "Yok kizim yok bir sey, ben korkma diye vurdum"..Nasil yani? Sonrasi malum...Kucuk beyaz beze sarilmis pamuk, bir oraya bir buraya kayarken, komsu kızının "Yaşası XX de oldu" nidalariyla pek de rahatsiz, pek de utanc içinde seyrettim "SAM"i.. Evet olmustum ve artık çocuk değildim!

Adsız dedi ki...

daha ortaokula yeni başlamıştım. annemde evin yakınındaki okulda öğretmendi. hergün yanına uğrar saçlarımı ördürür ordan okula giderdim. o sabah tuvalete gittiğimde oldu herşey. ne yapacağımı şaşırdım. ölüyorum sandım. ağlayarak annemin yanına gittim. anlattım. halen hatırladıkça o günkü korkum aklıma gelir. ama ilginçtir annemin durumu bana nasıl anlattığını hatırlamıyorum. çok erken olduğum için bana daha önce anlatmaya fırsatı olmadığını söyler hep. bir de nasıl oldu da hiç bilmediğimi sorar. nereden ve nasıl bileceksem.sonuçta arkadaşların arasında bile konuşmaya çok daha sonraları başlamıştık.bir tabuydu sonuçta. konuşulması anlatılması ayıp.
bir diğer anımda o zamanlarda orkid vs. yok. ya da var ama pahalı hatırlamıyorum.pamuğa bez sarıp işimizi görüyorduk. televizyonda orkid reklamı vardı. ama şimdiki reklamlar gibi her bir detay anlatılmıyordu. kadınlar kullandıktan sonraki deneyimlerini anlatıyordu. babama orkid ne diye sormuştum. evde bir sürü misafirin arasında. kızarıp bozarmış ve bilmiyorum diyerek geçiştirmişti. bu da hatırımda kalan güleyim mi ağlayayım mı bilmediğim bir anımdır...( 32, üniversite)

Adsız dedi ki...

Ben tarihi çok net hatırlıyorum. 19 Mayıs provaları vardı. Tam bir gün önce 18 Mayısda regl oldum. Tuvaletteydim. Korkmadığımı hatırlıyorum normal bir şeymiş gibi gelmişti annemi çağırmıştım hemen o zaman heycanlanmıştık annem de ben de. Annem bana sevinçle sarılmıştı. "Kadın" olmuştum sonuçta. Ben de ilk önce pamuk ve gazlı bez kullandım annem itinayla göstermişti bana nasıl yapılacağını. Aslında ben provalara katılmadığım için mutlu olmuştum. Hatırlıyorum Elazığ'da oturuyorduk o zamanlar sınıftaki kızlara anlatıyordum cinsel ansiklopedi yerine beni kullanıyorlardı. Bu konuları konuşmakta hep rahat olmuşumdur. Annem hemşireydi ama bize çok şey anlattığını hatırlamıyorum doğuştan merak evdeki sağlık ansiklopedilerini karıştırıyordum ben. Ama ilk zamanlar kendimi saklamam gerekiyor gibi hissediyordum, fazla hareket etmiyordum, dokunmamam gereken şeyler vardı bunları öğreniyordum: Kur'an ve turşu gibi. Kirli bir kadın olarak onları bozacağım söyleniyordu. Sık kullandığım cümleler: "Arkama baksana", "Belli oluyor mu?" ya da "Mazeretim var asabiyim ben", "Halamlar geldi"(adet dönemimdeyim demekti)
Her ay regl olmak da olmamak da bir sorun benim için. Bana büyük bir yük gibi geliyor çoğu zaman. Ama bu regl dönemlerimi ve ped alınması gerektiği gibi konularda babamla rahat bir iletişimim var. Kendine traş bıçağı almak ne kadar normal bir şeyse bana ped almayı da o kadar normal sayıyor.

Adsız dedi ki...

Ben büyümek istemedim bi türlü. İlk reglim bir kabustu. Tuvalette çamaşırımda kanı görünce bir an bayılacak gibi oldum. Allah'ım ne kadar şanssızdım, sırası mıydı şimdi! O an ölmek bile istemiştim. Başıma gelecekleri biliyordum önceden. Benden bir yaş küçük olan teyzemin kızı çoktan olmuştu ve annem arada bir bana "bak z oldu sen hala olmadın mı?" diye sorardı. Ben de gerilirdim. Alışmam çok zor oldu. O zamanlar penye kumaş kullanırdık. Regl bitince onların çamaşır suyunda yıkanması gerekirdi. Ellerim iğrenç çamaşır suyu kokardı.

32, üniversite, istanbul

Adsız dedi ki...

Annem öncesinde anlatmıştı.. Sanırım göğüslerim büyümeye başladığı zamandı, "Çamaşırında kan görürsen panik olma, artık büyüyorsun" demişti. İlk regl olduğumda gayet sakindim neler olacağını bildiğimden, hatta ped kullanacağım için heyecanlı, niyeyse, büyümek güzel geliyordu sanırım.. Ama sonrasında annemin neden bunu ailedeki diğer kadınlara söylediğine, ve bu söylendiğinde neden gülüşmeye başladıklarına anlam veremedim, hatta sinirlendim. Bana normal bir şey olduğunu söyleyip, niye imalı imalı güldüklerini hala anlamış değilim.
Bir de, ilk regl olunduğunda, yanağa tokat atılırmış, yanaklar al al olsun diye. Annem bunu bilmiyordu sanırım, ben de "bana tokat at" diyemedim, kendime tokat attım..

Adsız dedi ki...

bunu şu anda fark ediyorum ama ilk regl olduğum günü kesinlikle hatırlamıyorum. anneme sordum o da hatırlamıyor. sadece beni kutladıklarını alkışladıklarını anlattı, ben o kutlamalara her zaman biraz şüpheyle yaklaşmışım - acaba beni kandırıyorlar mı diye.. o günü hatırlamamamın bir sebebi de sanırım annemin bana önceden başıma gelecekleri anlatmış olmasıydı. bana orta okula ilk girdiğim sene (ki ilk reglimi de o sene olmuştum) bir kitap alınmıştı, kahverengi saman bir torbanın içinde gelmişti, ben de öyle saklardım onu. kadın-erkek ilişkilerine cinselliğe dair bilgilendirici güzel bir ergen kitabıydı, içinde bir sürü illüstrasyon vardı. ben onu her gün okula taşırdım, arkadaşlarımla gizli gizli tenefüslerde incelerdik. o kitap sayesinde çok popüler olmuştum, çünkü tam da o dönem herkesin merak ettiği sorulara cevap oluyordu bendeki kitap. bu kitap da ilk regl olduğumda çok şaşırmamamın nedenlerinden olsa gerek.. yalnız çok iyi hatırlıyorum, o dönemde televizyondaki orkid reklamlarını masa örtüsü reklamı sanıyordum. ve regl olduktan sonra o orkidleri saklama çabası çok uzun sürdü. şu anda neyse ki bunun hakkında konuşurken daha rahatım ve fırsat buldukça çevremdeki kadınları da rahatlatmaya çalışıyorum. yeter artık bugüne kadar yaşadığımız utanç ve beraberinde gelen gizlilik!

24, üniversite, istanbul

Adsız dedi ki...

Arkadaşımla ilk regl hikayelerimizi konusurken birsey hatırlattı, pedin atılmasına dair. Öyle şimdi yaptığım gibi sar ve at değildi ilk kurallar. Anneanne öğüdüydü herhalde; kanı akıtmak gerekti atmadan önce. Ne kadar saçma gelse ve iç bulandırıcı olsa da birkac kez yaptığımı hatırlıyorum bunu. Müslüman bir toplumda pede geçişin ilk yillarına dair bir davranış olsa gerek.
34, İstanbul, üniversite

Adsız dedi ki...

ben ilk regl olduğumda o kadar çok karnım ağrımıştı ki ishal oldum sanmıştım. kimse bir açıklama yapmamıştı. iyi ki kimse tokat da atmamıştı. ablamın da her ay karın ağrısı olurdu, çok üzülmüştüm her ay aynı acıyı çekeceğim için. kalın bezler vermişti annem. yazın sıcakta ne kadar zor olurdu. her akşam babamdan gizlice o bezleri ellerim yıpranana dek yıkamak ve evin en karanlık odasında, en görünmeyen yerine kuruması için astığım bezlerim vardı artık. gizli bir ayin... orkid çıkınca sevinmiştim artık elimin derisi çitilemekten yüzülmeyecekti. birgün bir kızım olursa regl olunca küçük bir kutlama yapacağım. yıllarca sünnet düğünlerinden çok çektiğimizi düşünüyorum çünkü...

istebunlarhepask dedi ki...

Şanslıyım ki her daim gülümseyerek ve gururla hatırlarım ilk regl olduğum günü. Bünye ve genetik oalrak geç regl olan dişiler topluluğundan gelmemden kelli lise1'de olmuştum regl. Uzunca zamandır aile bireyleri ve tanıdıklar arasında dört gözle bekleniyordu, hatta bir abla bana bir ped vermişti üzerinde kadınlıkla ilgili bir not yazılı ve ilk olduğumda onu kullanmamı tembihlemişti. Evdeydik o akşam, maaile ve bissürü misafir.. Babamın arkadaşı falan feşmekan. Ben ilk başta haber vermek için annemi çağırmıştım yanıma annem ise gizlice masada oturan babamın kulağına fısıldamıştı durumu. Hatırlıyorum babam aniden masadan fırladı yanıma geldi sarıldı ve sonra bütün o amcaların teyzelerin önünde bu akşam kızının kadınlığa ilk adımını kutladığımızı belirten kadeh kaldırmayla biten bir konuşma yaptı. Erkek çocuğu olan insanların binbir masraf ve emek harcayarak sünnet düğünleri düzenlemesinden, kendisinin neyinin eksik olduğundan ve bu gecenin partiyle devam edeceğinden dem vurdu. Herkes gelip tek tek kutladı beni. Herkes çok doğal karşılamıştı. O gece utanmıştı kendi içimde babamın olayı böylesine bir erkek olarak hem de misafirlere ifşa etmesinden, malum ne de olsa kızlar tuvaletinde fısır fısır konuşulan bir mevzuydu regl olmak. Zaman geçtikçe farkettim her daim ilk aşkım olacak olan adamın yine mükemmel yaklaşıma imza attığını. Bu kutlama nedeniyle hiç bir zaman bu tarz konularda utanmadım sıkılmadım suçluluk psikolojisine kapılmadım. Ben hep babamı sevdim ve sanırım asla pişman olmadım.

Adsız dedi ki...

annem daha onceden nasıl bisey olduğunu ve korkmamam gerektğiğni söylemişti fakat o lekeyi iç çamaşırımda gördüğüm zaman yinede çok ağlamıştım.:) hep istediğim şey olan genç kızlık bu muydu yani!
ankara,18,üniversite

Adsız dedi ki...

ben de erkenden olanlardanim, ilkokul bes ve kis aylari.. aksam evde tuvalate gidiyorum ve külodumda koyu renkli kanla karsilasiyorum.. ne olduguna dair en ufak bir fikrim yok ve anlam veremiyorum; korku icinde anneme altimin kanadigini herhalde yara oldugunu soyluyorum, bekliyorum ki bir merhem surecek ve yara gececek... annem gorunce benden daha cok sasiriyor ve bana anlatmaya calisiyor.. ne dedigini tam hatırlamıyorum ama her kızın buyumeye basladiginda basina gelen birsey oldugundan falan bahsediyor sanirim.. ama ben yatisacagim yerde icimdeki korku buyuyor ve avaz avaz aglamaya basliyorum.. beni zar zor yatistirdigini hatırlıyorum.. tam bir travma... sonra da agriar, pamuklar, gazete kegitlari, carsaflarda kan izleri.. uzun sure tam bir hastalık olarak goruyorum.. sonradan herhalde lise caglarimdaydim, vücudumun en saglikli mekanizmalardan biri oldugunu kesfedince bir yerde kadinligimla da barisiyorum
31, üniversite, istanbul

shantih dedi ki...

“Kanama nedir biliyor musunuz?” diye sormuştu bir kız, 5. sınıfta bahçede toplanmış çene çalarken. Kocaman bir ağacın altında oturuyorduk ve giderek fısıldamaya başlamıştık. “Kanada mı? Amerika’da bir ülke değil mi Kanada ya?” demiştim saftirikçe. Kimse de birşey anlamamıştı zaten, Selin’in neyden bahsettiğini hiç birimiz bilmiyorduk. “Belli bir yaşa gelince şeyin kanıyor” demişti, inanmadım, heralde benim başıma gelmiyecekti. 1 sene sonra ortaokula giriş sınavlarını atlattıktan sonra annemle babam erkek ikizimle bana Bize Neler Oluyor adlı bir kitap verdiler. Erkek ve kız çocukların ergenlikte başına gelicek şeyleri anlatıyordu. Hem erkeği hem kızı baştan sonra kadar bir çok kez okudum ama yine de ilk reglimde ne yapacağımı şaşırdım. Hep de ikizimin ıslak rüya görüp görmediğini ve nasıl başa çıktığını merak ettim.

İlk regl olduğum günü çok iyi hatırlıyorum. Bebeklikten beri hep beraber büyüdüğümüz ama sonra biz taşındığımız için ayrılmak zorunda kaldığımız bebelik arkadaşımız Alper o gün İstanbul’a geliyordu. Çok heyecanlıydım. Sabah tuvalete gidince kan geldiğini farkettim. Çok panik olmadım. Annemin yapraklarını nerde sakladığını biliyordum. Usulca bir yaprak aldım ve kiloduma yapıştırdım. Tabi reglin miktarından haberim yoktu, bu yaprakçık durumu çözer sanıyordum. Herkes ayaktaydı ve çok heyecanlıydı, anneme söyleyemedim. Siyah taytımı ve t-shirt giydim ve babam, kardeşim, ben havaalanına gitmek için arabaya atladık. Bekleme odasında Alper’in gelişini beklerken altımdaki sıcaklığı hissediyordum. Oturduğum sandalyeden kalktım ve krem rengi sandalyeye kan bulaştığını farkettim. Hemen başkasına oturdum. Ona da kan bulaştı. Neyseki küçüktüm ve devamlı sandalye değiştirmem çok ilgi çekmiyordu. 3-4 sandalyeyi kirlettikten sonra tuvalete gidip kana bulanmış kilodumun içine kağıt havlu koydum.

Eve gelince hemen annemlerin yatak odasındaki tuvalete koştum ve annemi çağırdım. Annem geldi ve regl olduğumu görünce yüzü yumuşadı. Çok şekerdi. Yaprağın yeterli olmayacağını, ped kullanmam gerektiğini söyledi ve bana pedlerin nerde olduğunu gösterdi. Böylece koyu mor kaplı ilk pedimi kullandım. Tuvaletten çıktığımda babam yatakodasına uğradı, yanağımı makasladı, öptü ve “Kızcıkım büyümüş, öyle mi?” dedi. Çok şekerlerdi. Kardeşim Mert ve Alper habersiz mutlu mutlu oynuyorlardı, gittim aralarına katıldım, hala çocuktum.

oya nuzumlali, 23, istanbul

Adsız dedi ki...

Regli başlangıcım 8 yaşımda oldu.Ama hazırlıklı yakalanmıştım.içeriye anneme "anne bana ped getirimisin" diye seslenmiştim.Ben değil ama annem çok şaşırmıştı.Akşam babam eve geldiğinde kutlama yapmıştık.

Adsız dedi ki...

ben normalden geç sayılabilecek bir yaşta regl oldum. yanlış hatırlamıyorsam lisa2nin yazına gelmiştim artık. uzun süredir regl olmayı bekliyordum ama bunun büyümek, kadın olmak gibi şeylerle ilgisi yoktu. sadece normal bir büyüme sürecinin böyle olması gerektiği ve olmazsa da bir sorun olduğu söylenmişti. o yüzden regl olmayı istiyordum. zaten ablam sayesinde de bilmem gereken ne varsa biliyordum. artık doktora gitmemiz gerekli diye konuştuğumuz günlerden birinde regl oldum. sanırım sevinmiştim, çünkü bir sağlık problemi olarak gördüğüm ve görülen şey çözüme kavuşmuştu. Büyümüş, kadınlığa ilk adımımı atmış gibi hissetmedim. Heyecanlanmadım, korkmadım. Sanırım özel hiçbir hissim yok buna dair, yukarıda bahsettiğimin dışında. ama daha küçükken, ilk regl olan arkadaşlara tuhaf bakardık. bizden büyük bir arkadaşımız regl olmuştu, ona nasıl bir şey olduğunu sorardık. bir keresinde şortuna bulaşan kanı ona söyleyene kadar canımız çıkmıştı. sanırım küçükmüşüz ve utanmışız. ama sonra bunun hiç de utanılacak, saklanılacak bir şey olmadığını anladım. gerçi hala babamla rahatça "regl oldum" diye konuşamam.
23 üniversite, İstanbul

Adsız dedi ki...

Henüz 12 yaşıma basalı 4 ay oldu ve ben 12 yaşıma bastıktan 5 gün sonra oldum. Bu yüzden o günü çok iyi hatırlıyorum. Kış tatiliydi ve babam iş seyehatindeydi, annem de iş seyehatindeydi ama bu akşam gelicekti. ben evde yanlızdım. sonra karnım ağrımaya başladı ve tuvalete koştum. regl olduğumu anlayınca çok fazla korkmadım çünkü normal yaşta olduğum için normal olduğunu biliyodum. çekmecelerde annemin pedleri olduğunu bildiğim için hemen bi ped aldım ve kullandım. sonra annemi aradım ve ona regl olduğumu söyledim. annem sevinmişti ve bana uçaktan indiğini, yarım saat içinde geleceğini söyledi. ben telefonu kapadım ve dayanamayıp ağlamaya başladım. eski günleri özleyeceğimi biliyodum. ama sonra bunun ayın sadece küçük bi kısmında olucağı bilinciyle kendimi teselli ettim. annem gelince bunu babama söylememesi ve bunun için bi kutlama yapılmaması konusunda sıkı sıkı tembih ettim. babamın bunu bilmesini istemiyodum çünkü ben babamla 2 en iyi arkadaş gibiyiz. beni hep bi çocuk olarak bilmesini istiyodum. bunu böyle kabullendim ve daha sonra en iyi arkadaşımın da benden bikaç gün sonra regl olduğunu öğrenince sevindim.

bu böyle sürdü ama daha kötüsü yaz tatilinde başladı. hesaplarıma göre tatilde bitiyodu ama şu sıralar düzensiz olduğu için yanlış hesaplamışım. tatilimi regl olarak geçirdim. bi de annemle babam o gün kano yapmakta tutturdu. ben kanamamın en geç ondan sonraki gün biticeğini bildiğim için 'anne lütfen yarın yapalım, şimdi hiç ıslanmak istemiyorum, yorgunum' diyorum ama annem bi türlü anlamak istemedi. ona söylicektim ama yanında babam vardı. hayatımda hiç kanoya binmemiştim ve binmek en büyük hayalimdi. regl olduğumu onlara söyleyemiyceim için de üzgün üzgün onların önünden kumsalda gittim. o sırada annem 'regl durumları mı var' dedi. işte o an çok öfkelendim. babamın yanında bunu söylemesi beni fena halde kızdırdı. sanırım babam artık bunu biliyor ama bu arkadaşlığımızda hiçbi değişiklik yaratmadı. kendimi kandırıyormuşum meğer..

aslı dedi ki...

alk regl olduğumda benim babam da kutlayanlar arasındaydı.arık büyüdüğümü söylemişti.bütün bunları düşününce bekaretimi kaybettiğimi öğrendiğindede kutlar mıydı acaba:)anneme söylemeyi düşünüyorum bende ama babamı bilmiyorum doğrusu.sır saklamak istemiyorum

Adsız dedi ki...

babam her cuma halı sahada maç yapardı ve günlerden de cumaydı o gün evde film izliyodum karnım bi kaç günden beri cok ağrıodu aklımdan gecmişti ama "yok daha neler bn daha küçüğüm" dedmiştim.Tuvalete gittim ve iççamasırımda kan görünce birden panikledim gerci basıma ne geleceğinden haberim wardı.gittim anneme söledim oda baana orkid verdi.Bn daha ilk günden eski günlerimi özlemiştim.okula gittiğmde derslere konsantre olmıyodum "acaba belli olumu", "koku yapıomu" gibi soruları arkadaslarıma sorduğumda "aaa sen oldunmu " sorularından cok bıkmıstım bide yaz tatili !!!! bn daha yeni adet olduumdan düzensiz oluo ve tatile gittimizde denize girmediimde arkadaslarım baabam " ndn denize girmiosun bak ne güzel yoksa korkuomusun der" ve bnim canım daha cok sıkılırdıbn suan 12 yasındayım az cok bu duruma alıstım yani....

Adsız dedi ki...

babam her cuma halı sahada maç yapardı ve günlerden de cumaydı o gün evde film izliyodum karnım bi kaç günden beri cok ağrıodu aklımdan gecmişti ama "yok daha neler bn daha küçüğüm" dedmiştim.Tuvalete gittim ve iççamasırımda kan görünce birden panikledim gerci basıma ne geleceğinden haberim wardı.gittim anneme söledim oda baana orkid verdi.Bn daha ilk günden eski günlerimi özlemiştim.okula gittiğmde derslere konsantre olmıyodum "acaba belli olumu", "koku yapıomu" gibi soruları arkadaslarıma sorunca " aaa sen oldunmu" sorularından cok bıkmıstım Bide yaz tatili!!!bn daha yeni adet olduumdan düzenli olmuyorum ve denize girmeyince de arkadaslarım,babam"sen ndn denize girmiyon korkuyormusun yoksa" gibi sorular sorulunca daha da cok cnm sıkılırdı bn suan 12 yasında olddumdan yeni yeni bu duruma alışmaya calısıyorum :(.......

shantih dedi ki...

Sevgili gencecik kizlar, her ne kadar ufakken bizi utandirsa bile biraz buyunce gururla 'adet donemimdeyim!' diyebiliyor insan.

Adsız dedi ki...

ilk reglimi okulda olanlardanım.bu cok kötüydü.tamda beden dersindeydik ve yaz aylarıydı bnde ince bir esofman giymiştim voleybol oynuyoduk ve arkadasım büsra arkanda bir sey var diyince birden korktum ve korktuum basıma gelmişti.hemen belime bir hırka bağladım ve hocadan "karnım cok arıyo" diye izin alıp eve geldim.anneme nasıl sölerim bn bunu. sonra anneme sunu söledim"anne bn genckız oldum"annemde "ewet biliorum kızım sen artık büyüdün" diyince sasırdım sonra anneme regl olduumu söliince bana sarıldı ve canım kızım sende bizden biri oldun dedi cok mutluydum annem diğer anneler gibi bana tokat atmadı aksine sarıldı bn suan 7.sınıfa gectim bütün bu anlattıklarımda 6.sınıfın sonlarında olmustu suan regl oldum demek cok gurur verici bence gerci bazı zorlukları olmuo da deil ama olsun.........

Adsız dedi ki...

ben daha 3ay önce regl oldum.İlk olduğumda bunu normal buldum.Çünkü başıma gelecekleri biliyordun.Anneme utancımdan söyleyemedim.sonraki gün okulda en sevdiğim arkadaşım sümeyraya söylemiştim.o da olmuştu.beden dersindeydik . bana fazla koşturmammı söylemişti.bir hafta sonra en iyi sırdaşım olan kuzenime söyledim.o da hemen anneme yumurtladı.çok utanmıştım.evdeki her kadının ağzında bu dolanıyordu.eve gidince annem neden ilk bana söylemedin diye benden küsmüştü.çok üzülmüştüm

Adsız dedi ki...

ben daha 2 gün önce olmustum fazlada korkmadım çünkü önceden bilgim vaADI OLDUGUM GÜN HABERİM YOKTU GALİBA OKULDA OLDUM TUVALET KARANLIKTI AMA BİRŞEYLER HİSSETTİM GALİBA.SABAH KALKTIGIMDA GÖRDÜM ONU ANNEM UYUYORDU UYANDIRDIM HEMEN PED ALAMADIK YANİ BEZ KOYDUM KEŞKE YEDEK ALSAYDIM BİORDAN ORAYA GİDİYORDU BEZ OYUN OYNAYAMADIM GÖZÜKCEK DİYE FOKLÖRÜDE ZOR OYNADIM DENİZE GİDİNCE İŞALLAH OGÜN DENK GELMEZ EN BERRRBAT GÜNÜMDÜ.......

Adsız dedi ki...

yha bn 13 yasındaım ilk 5 ay adetim cok düzenli gldi ama suan 3 aydan beri olmadım bnden byük oldunuuz içn dha tecrübelisiniz bna yardım edin cevaplarınızı bekliom..........

Adsız dedi ki...

ben 13 yaşındayım ve regl olmaktan nefret ediyorum bide regl oldu diye gurur duyan salaklar var ben geçen yıl 12 yaşında oldum ve annem bana ne tokat attı nede seninle gurur duyorum dedi sadece dalga geçti durdu.

Adsız dedi ki...

14 yaşımda regl oldum.ailecek izmire gitmiştik.dönerken de çinede köfte yedik.yemeğe başlamadan tuvalete gittim ve oturduğum anda kilodumu gördüm.kafayı yicektim.o sırada koca restorantta bağırıp anneee regl oldum diyecek halim yoktu.usulca giydim kilodumu..peçete koymak aklıma bile gelmedi.gittim yemeğimi yedim 3,5 saat boyunca araba yolculuğundan sonra teyzemlere gittik.orda koydum peçete.ben hala sölemedim anneme.eve geldik
kilodumu değiştirdim ve anca o zaman söyledim.zaten annem daima hevesliydi anne kız paketi kullancaz diye.bazen bu heyecanları beni sinir ediyodu.hatta gece dua ettiğim zamanlar oldu.lütfen lisede oluyim diye.neyse annemin bana söylediği ilk söz "gerçekten mii harika çak!!" oldu.neden çaktığımı anlamamıştım ama neysee...regl olmadan önce tuvalette annemin ya da ablamın petlerini çöpten alır açardım.(ne kadar iğrenç olsa da merak işte...)aşırı derecede kan vardı.yuh demiştim ben de mi böle olcaktım..ama benimkiler o kadar az ki.çok memnunum bundan.ben kan görmeye pek dayanamam benim için iyi oldu bu.

Adsız dedi ki...

ben ilk adetimi köyde oldum. misafirlikteydik. akşam pijamalarımı giyince lavaboya gittim. iç çamaşırımda simsiyah bi leke vardı. anneme anlatınca adet görüyorsun dedi. şimdi ikinci adetimi olacağım.

Adsız dedi ki...

ben 7. sınıfın başında oldum ama anneme söleyemedimm çok kötüydü eve geldim ve annemin pedlerinden 1 tane koydumm 8. sınıfa geldim hala söleyememiştim ki yalancının mumu yatsıya kadar yanar 8. sınıfın ortalarında adetim yeni bitti bende pedi çıkardım fakat çöpe atmayı unutmuşumm koltuğun üstünde duruyomuş annem de görmüş ve bana biş sorcam ama doğru sölücen dedi tmm dedim adet oldun mu? dedi hayır dedim kızararak unuttuğumu hatırladım yalan söleme dedi gülerek ben de yeni oldum söleyemedim dedim simdi ilio ama 8. sınıfta oldum sanıyooo......:(olsun sonuçta biliyo işte

Adsız dedi ki...

Annem ve iki ablam olmasına rağmen kimse bana bu konu hakkında bir şey söylemedi. Ben bebeklerimle oynayan küçük çocuktum ama aslında çocuk değildim. Bunu şimdi o yaşımda yanımda konuşulan her şeyi hatırladığımı ve algılayabildiğimi anladığımda fark ettim. Yanımda konuşurlardı. Ben her şeyi anlardım ama onlar beni çocuk sanırdı. Ben bebeklerimle oynarken annemin ablalarımı alıp adet olduğunda biraz korksun bir şey söylemeyin dediğini hatırlıyorum. Ne üzülmüştüm. Şu ana kaç yaşımdayım bunu düşününce boğazım düğümleniyor. Sonra bir gün adet gördüğümü farkettim. Söyleyemedim kimseye. Çünkü korkmam gerekiyordu. Çünkü bu kadar bayanın arasında yalnızdım. Birkaç ay evet yanlış duymadınız birkaç ay bu olayı sakladım. Eski püskü bezlerle idare ettim. O sıkıntımı ümitsizliğimi hayatta unutamam. Birkaç ay sonra yine adet oldum. Ama belki de ilk adetler olduğu için çok yoğundu. Kullandığım bezler yetmiyordu. Pantolunumun dışına çıkıyordu. Balkonda oturup ağlayamadan büyük bir yeis içinde dua ettiğimi hatırlıyorum. Artık çaputları kullanmaktan. Çarşafları geceleri kimse anlamasın diye yıkamaktan bu aşağılık duygusundan bıkmıştım. Banyo yapmaya gittim annem de çamaşırları yıkayacaktı. Orada çamaşımı görmüş gelip bana sordu. Çok korkmuştum suçlu hissediyordum. Onlar da iyi davrandılar. Ama psikolojimde açlına yarayı çektiğim ızdırabı anlatamam. Şu an bile aynı psikolojiye girdim. Acı bir gündü benim için hem de çok acı :(

selin dedi ki...

ben adet bi anlamda regl olduğum zaman (geçen sene) 12 yaşındaydım
okulda arkadaşım tuvalette bi ped bulmuş 8. sınıflardan bizde bakmaya gitmiştik ondan sonra biz 4-5 kız bakıyoruz ona bişi oldu altıma mı kaçırdım diye şipelendim onlar bakarken tuvalete girdim ıslaklık yok sonra arkadaşım noldu dedi durumu anlattı o dediki ben adet oldun belki sende olmuşsundur ne yzıkki bu iadeyi ilk defa duyuyodum bu ne dedim sonra külodumu indirdi baktı adet olmuşsun dedi sonra da bak dedi cinsel bölgen çok kıllanmış hiç farketmemiş miydin?? ...... pedini önerdi işte o gün ablama dedim ablam anneme annem teyzeme teyzem yiğenime yiğenim kuzenime dedi ve kuzenim her gelişte küloduma bakıyodu hala beni görünce kahkaha atıyodu ve dün o da adet oldu!!!! :) :D

Adsız dedi ki...

Orta 1de olmuştum ilk reglimi bence erken bi zamandı ama ne yapacağımı biliyordum az çok annem benle pek konuşmamıştı ama bilimsel kitaplar konuşmuştu :) İlk külodum kirlendiğinde anlamamıştım nasıl bi şapşallıksa:) eve gelip külod değiştirmiştim, tekrar kirlenince dank etmişti ne olduğu. Sonra usulca işyerindeki annemi aramıştım orkid nerde diye, o da gülümseyerek nerde olduğunu söylemişti sonrasını hatırlamıyorum hayatımda değişen hiiç bişey olmadı. Ne tokat ne un(unu burda duydum). Arkadaşım söylemişti annesi ona tokat atmış diye şaşıp kalmıştım, küçüklük işte.
19, öğrenci, izmir

Adsız dedi ki...

ben ilk regl olduğumda çok korkmuştum yatakta bir an da bacaklarımın arasından bir sıvı süzüldü ama ben bu ılık sıvıyı çiş sanmıştım tuvalete gittiğimde külotumun kırmızı olduğunu gördüm ve artık bağırmaya başladım annem gelmişti ve ben hala bağırıyordum pedin nasıl yapılacağını bilmediğim için ilk pedimi annem yapmıştı ilk olarak çok rahatsılandım ama sonra büyüdüğümü fark ettim :)

Adsız dedi ki...

Ben 12 yasindayım arkadaslarımın çoğu regl olduğlar ama ben daha olmadım,bu çok utanç verici ama bazende çok kötü karnım ağrıyor bu durumdan çok rahatsız oluyorum ancak daha regl olmadım :/

selin dedi ki...

Ben ilk reglimi 6.sınıf yaz tatilinde oldum. ne şanssızlık ki ingilteredeydim. iki aylık bir dil okulu ayarlamıştık. homestay diye bi program var, sana aile ayarlıyolar sen de orda kalıyosun. neyse benim düştüğüm aile genç bir aileydi. sabah uyandığımda regl olduğumu gördüm. bu konuda bilgi sahibiydim. içeriye "alice! please come!!" diye bağırdım çünkü james görür diye yerimden kalkammıyordum. alice hemen geldi ve şaşırdı. valizimde ped vardı. onu aldım. alice de çarşafları ve iç çamaşırımı çamaşır makinesine koydu. alice ve james sohbet ederken (tabi ben çok anlamıyorum) alice james'e benim regl olduğumu söylemiş. o an çok utandım. tabi bide james'in kardeşinin (6 yaşında) odama girmesi var... ertesi gün eve bi geldim sütyenlerim yerde! pedleri de ortalığa saçmış. o an ölmek istedim.

Nil Melis dedi ki...

Yorumlarınızı okudum. Ben de 7. sınıf öğrencisiyim. Ben de dün regl oldum. Normalde hiç karın ağrısı filan olmadı. Çok şaşırdım. Okuldan dönünce tuvalette farkettim kanı. Korkmadım annem çocuk doktoru olduğu için bana her şeyi zaten anlatmıştı. Önceden böyle olacağını biliyordum. Zaten bir yıl kadar bir süredir de beyaz akıntım vardı. Ama bu kadar acısız olunca ve çamaşırımda o lekeyi görünce korkmaktan öte heyecan yaptım ve bir an için anneme neyi nasıl söyleyeceğim diye düşündüm. Açıkçası suna hazırsız yakalanmak denebileceğini düşünüyorum. Annemi aradım biraz telaşla çamaşırımda koyu bir leke olduğunu söyledim. Annem " Canım kızım, sakın telaş yapma korkma. Bu doğaldır. Sen şimdilik benim dolabimdaki pedlerden birini al temiz bir çamaşıra tak. Ben gelmeye çalışacağım. " dedi. Başta onun dediğini uygylamadım. Bu nedenle iki çamaşırı rezil ettim ={. Sonra dediğini yaptım. İki gündür (dün ve su gün) dört ped kullandım. Çok şiddetli ya da korkulacak bir şey değil. Ama yine de üstümde rahatsızlık ve utanç vardı. Ve birçok kişinin annesinin aksine benim annem benialdı ve sarıldı. Tabii biraz ağldım. Acaba beni çocuk olarak görmez mi diye. Ama emin olun regl oldunuz diye kimse size "Sen artık çocuk değilsin. " deme hakkına sahip değil. Hakkınızı savunmaktan vaz geçmeyin. İlk günlerinizin ve sonralarının benim yaşadiğimdan daha sakin geçmesini dilerim.